2008 i Champagne, erfaringer eller meninger?
Lagt inn: man jun 01, 2015 9:33 pm
Det lanseres mye champagne fra årgang 2008 i markedet fremover, og i den forbindelse har jeg lest litt rundt og har opparbeidet meg et inntrykk. Det jeg har smakt til nå har langt på vei bekreftet de forventninger som er skapt, men hva tenker dere? Er dette en ny årgang alá 1996?
Litt om årgangen:
Årgangen er omtalt som en kamp mellom menneske og mugg, det er særlig Jean-Baptiste Lécaillon hos Louis Roederer som poengterer dette. Våren startet våt og relativt kjølig, dette ga grobunn for et heftig sykdomspress på vinplantene, både under blomstring og i den tidlige fasen av modningsperioden. Meldugg var den største trusselen. Juni varierte stort mellom varmt og kaldt, kombinert med et fryktelig regnvær over fem dager 4.-9. juni. Dette forstyrret plantene og resulterte i millerandage og små klaser hvorpå druene endte opp med tykt skall (særlig Pinot Noir). Denne værsituasjonen resulterte i mindre druer på plantene og var en av grunnene til en avling med litt mindre kvantitet for noen. Pinot Meunier var mest skadelidende etter denne perioden. Totalt snitt for alle druetyper ved innhøstning ble 14.000 kg/ha, Pinot Meunier endte på 9000 kg/ha ved innhøstning.
Juli og august var ikke veldig mye bedre med tanke på sykdomspress, det var fuktig og mye overskyet som ga vinrankene få dager til å tørke og få optimale forhold. Stanislas Henriot fra Henriot har uttalt at de hadde en meget dyster spådom for årgangen helt opp mot siste uken før innhøstning, været ble tørt og varmt med optimale forhold for å øke sukkernivåene. På dette tidspunktet var druene meget syrlige grunnet den kalde sommeren. En viktig del av innhøstningsperioden var den høye differansen mellom dag og natt temperaturer. Det er optimalt for å øke sukkerinnholdet i druene uten å degradere innholdet av syre. (20C+ på dagtid og 4C+ på nettene). September var også preget av vind, som også bidro til å holde drueklasene frie for sykdom. Olivier Krug uttalte at dette endte med å være den sunneste og mest tilfredsstillende avlingen på mange år.
Totalt var avlingene ned 10 % sammenlignet med 2007, men fortsatt høyere enn tillat for regionen.
Bênoit Gouez, Chef de Cave hos Moet & Chandon presenterte følgende data etter innhøstning:
Potensiell alkohol: 9,74 % (Snitt siste 10 år: 9,7)
Total syre: 8,4 g/l (Høyt, da snittet siste 10 år var 7,1 g/l)
pH: 2.98 (Snitt siste 10 år: 3,11)
Dette er en kombinasjon av høyt sukkerinnhold, høyt innhold av syre, samt lav pH. Alle de faktorene som må ligge til grunn for et langt liv i kjelleren.
Er det noen som har erfaringer eller tanker rundt årgangen? Hva har dere smakt? Lagring? Er det nok frukt til å tåle 10-15 år som noen av journalistene anbefaler?
-A
Litt om årgangen:
Årgangen er omtalt som en kamp mellom menneske og mugg, det er særlig Jean-Baptiste Lécaillon hos Louis Roederer som poengterer dette. Våren startet våt og relativt kjølig, dette ga grobunn for et heftig sykdomspress på vinplantene, både under blomstring og i den tidlige fasen av modningsperioden. Meldugg var den største trusselen. Juni varierte stort mellom varmt og kaldt, kombinert med et fryktelig regnvær over fem dager 4.-9. juni. Dette forstyrret plantene og resulterte i millerandage og små klaser hvorpå druene endte opp med tykt skall (særlig Pinot Noir). Denne værsituasjonen resulterte i mindre druer på plantene og var en av grunnene til en avling med litt mindre kvantitet for noen. Pinot Meunier var mest skadelidende etter denne perioden. Totalt snitt for alle druetyper ved innhøstning ble 14.000 kg/ha, Pinot Meunier endte på 9000 kg/ha ved innhøstning.
Juli og august var ikke veldig mye bedre med tanke på sykdomspress, det var fuktig og mye overskyet som ga vinrankene få dager til å tørke og få optimale forhold. Stanislas Henriot fra Henriot har uttalt at de hadde en meget dyster spådom for årgangen helt opp mot siste uken før innhøstning, været ble tørt og varmt med optimale forhold for å øke sukkernivåene. På dette tidspunktet var druene meget syrlige grunnet den kalde sommeren. En viktig del av innhøstningsperioden var den høye differansen mellom dag og natt temperaturer. Det er optimalt for å øke sukkerinnholdet i druene uten å degradere innholdet av syre. (20C+ på dagtid og 4C+ på nettene). September var også preget av vind, som også bidro til å holde drueklasene frie for sykdom. Olivier Krug uttalte at dette endte med å være den sunneste og mest tilfredsstillende avlingen på mange år.
Totalt var avlingene ned 10 % sammenlignet med 2007, men fortsatt høyere enn tillat for regionen.
Bênoit Gouez, Chef de Cave hos Moet & Chandon presenterte følgende data etter innhøstning:
Potensiell alkohol: 9,74 % (Snitt siste 10 år: 9,7)
Total syre: 8,4 g/l (Høyt, da snittet siste 10 år var 7,1 g/l)
pH: 2.98 (Snitt siste 10 år: 3,11)
Dette er en kombinasjon av høyt sukkerinnhold, høyt innhold av syre, samt lav pH. Alle de faktorene som må ligge til grunn for et langt liv i kjelleren.
Er det noen som har erfaringer eller tanker rundt årgangen? Hva har dere smakt? Lagring? Er det nok frukt til å tåle 10-15 år som noen av journalistene anbefaler?
-A