1961 Magnum Château Montrose

Alt om vin.

Moderatorer: Frank Herfjord, Stig Lindahn, Alexander Hojem

Rune Rake
Innlegg: 7
Registrert: tir mai 26, 2015 8:14 am

1961 Magnum Château Montrose

Legg innav Rune Rake » søn jun 07, 2015 8:13 am

1961 Magnum Château Montrose. Tatt med av Morten Stomperud. En av de lavere avlingene for Montrose. Varmt år - positivt for vinmarker med beliggenhet nær elven og "balansert" drenering i vinmarken - god nok til å forhindre sykdom, og gi vinplantene næring.

Ren og ekspressiv på duft med bærmix, blekk og delikat urtete spice. Et jordlig preg skaper dybde og dimensjoner og en underliggende cedertre tone forsterker det klassiske uttrykket - vinen nærmest skriker ut Bordeaux! Mindre fremtredende kaffe enn den sedvanlige Montrose signaturen som i mange årganger dominerer for mye og kan konkurrere med Starbucks' ihjelbrente brygg. Tanninene er faste og som hugget i stein, men polerte og grasiøse som Vigeland ville gjort det - de er der, men med diplomatisk diskresjon. I munnen er aromabildet meget presist og tankene går mot Vestlandets "kjølige" frukthager med saftige solbær og kirsebær - samt delikat bladverk, jord og cedertre. Fyldig og opulent stil uten å være nær det vulgære - en epikureisk opplevelse. En anelse søtere frukt enn en småflaske smakt for halvannet år siden. Den gangen var konsensus at dette var en vin å nyte nå og i ti år fremover, men denne magnumen fremstiller vinen mer som et evighetsprosjekt. Meget potent og fresh med lengde til å holde en hel Bislett runde - selv for meg. Indestructible ble vel nevnt av en ved bordet. Takker - veldig glad for å ha vært med på denne. (98)
image.jpg
(2 MiB) Lastet ned 154 ganger

Alexander Hojem
Innlegg: 55
Registrert: tor mai 14, 2015 6:31 am

Re: 1961 Magnum Château Montrose

Legg innav Alexander Hojem » man jun 08, 2015 7:09 am

Gratulerer med god flaske.

Årgangen er regnet for å være en av de store etter ´45. Parker gir årgangen fem stjerner for St.-Estephe, Pauillac, St.-Julien, Margaux, Pomerol og rød Graves. Dette er i tråd med Broadbents vurdering på fem stjerner.

Årgangen vvar trøblete med en dårlig start hvorpå blomstringen ble forstyrret og resulterte i dårlig fruktsetting. Et voldsomt regnvær i juli kom heldigvis for tidlig til å vanne ut druene. Vannreservene i jorda ble bygget opp for perioden som kom - en tørr avslutning med varmt vær ut september. Dette resulterte i en energifordeling på få druer, disse ble sukkerholdige med tykt skall.

Broadbent skriver at årgangens gode viner trengte 20 år på å komme rundt, hvorpå de beste vinene kan ha et langt liv hvis de er korrekt oppbevart. Parker skriver i 2002 at årganges viner er i ferd med å falme, og påpeker også at årgangens status har resultert i utstrakt handel - og det er verdt å søke opp flasker som har levd et rolig liv.

Begge skribentene fremhever Château Montrose som en av årgangens storheter.
MB: "An archetypal tough Montrose, dry, raw and severe when young and still unready, though very impressive, 20 years after the vintage. Coming into its own in the mid-1980s, still with a deep ´61 appearance, and marvellous fruit and fragrance when coaxed out of the glass. Soft, fleshy, yet a touch of sinewy leannes, still peppery with alcohol, and a long somewhat mouthpuckering dry tannic finish." **** Februar 1986, still developing.


Gå tilbake til «Vindiskusjoner»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester