Igjen, Prematur Oksidasjon

Alt om vin.

Moderatorer: Frank Herfjord, Stig Lindahn, Alexander Hojem

Alexander Hojem
Innlegg: 55
Registrert: tor mai 14, 2015 6:31 am

Igjen, Prematur Oksidasjon

Legg innav Alexander Hojem » ons sep 02, 2015 11:26 am

Gårsdagens artikkel på www.thedrinksbusiness.com bringer ikke mye nytt annet enn det som burde være kjent materie. Dobordieud og hans kolleger er de fremste på feltet og fortjener honnør for å faktisk jobbe med problemet i dybden fremfor å skylde på korker alene.

http://www.thedrinksbusiness.com/2015/0 ... -red-wine/

"Following a decade of studies, she outlined three main causes of the premox issue in white wine, and, notably, said that the type of closure was “just a little part of the problem” – in contrast to the views of some Burgundian winemakers, including Benjamin Leroux of of Domaine Comte Armand and Laurent Ponsot from Domaine Ponsot."

Knut Sogner
Innlegg: 15
Registrert: fre mai 29, 2015 2:18 pm

Re: Igjen, Prematur Oksidasjon

Legg innav Knut Sogner » ons sep 02, 2015 5:24 pm

Oppfatter punkt 2 som nytt. De nye pressene har vært nevnt, men jeg oppfattet mekanismen som ble påpekt som noe annerledes. Å få de tre punktene samlet i en forklaring er også nytt. Svovel ikke nevnt.

Brukeravatar
Stig Lindahn
Innlegg: 47
Registrert: fre mai 29, 2015 2:23 pm
Sted: Kolbotn

Re: Igjen, Prematur Oksidasjon

Legg innav Stig Lindahn » tor sep 03, 2015 1:59 pm

Så svovel eller mangel på sådan er derfor frikjent og mangel på naturlig gjær er en ny faktor?
Har lekt med en tube superlim i en time nå, klarer ikke å legge den fra meg!

Alexander Hojem
Innlegg: 55
Registrert: tor mai 14, 2015 6:31 am

Re: Igjen, Prematur Oksidasjon

Legg innav Alexander Hojem » lør sep 05, 2015 6:24 am

I samtale med Professor Monika Christmann for halvannet år siden fortalte hun om et prosjekt de hadde gjort på Geisenheim. Og de var av den oppfatning av at svovel var et relativt sentralt element ved problemet. Og da fri svovel. Uten at jeg har fått lese de forskningsrapportene så var det en tanke om riktig bruk til riktig tid.

Det virker ganske tydelig at problemet er såpass komplekst at det har veldig mange parametere som spiller inn på hvorfor det er et problem.
De som skylder på selve korken har ingen god forklaring på hvorfor f.eks Coche-Dury virker til å være relativt spart for problemet, og en del samlere internasjonalt opplever mindre problem med magnumflasker sammenlignet med 0,75 flasker av samme vin i samme årgang.

Knut Sogner
Innlegg: 15
Registrert: fre mai 29, 2015 2:18 pm

Re: Igjen, Prematur Oksidasjon

Legg innav Knut Sogner » man sep 07, 2015 8:17 pm


Terje Meling
Innlegg: 9
Registrert: ons sep 02, 2015 2:15 pm

Re: Igjen, Prematur Oksidasjon

Legg innav Terje Meling » ons nov 18, 2015 9:19 am

Jasper Morris MW oppsummerer i siste nummer av World of Fine Wine: http://www.worldoffinewine.com/news/whi ... s-4717208/

Alexander Hojem
Innlegg: 55
Registrert: tor mai 14, 2015 6:31 am

Re: Igjen, Prematur Oksidasjon

Legg innav Alexander Hojem » lør nov 21, 2015 7:33 pm

Det er overraskende at denne artikkelen får vind i seilene, den presenterer kun én ny påstand og det er at prematur oksidasjon ikke er oksidasjon men en fase. Kaster vinhandler Morris MW seg etter et halmstrå for å få tilbake kundene sine på hvite burgundere? Det er også en artikkel som ble publisert i WOWF utgave 43 2014, men nå nylig på nett. Jeg ser også at diskusjonen om temaet pågår på facebook, og der er det heller ikke kommet frem noe matnyttig for å løse problemet.

Et par punkter som burde nevnes er:
Som nevnt tidligere; På direkte spørsmål om prematur oksidasjon av hvite burgundere svarte professor Monika Christmann at feil bruk av svovel ser ut til å være en sentral del av problemet. Det bør også nevnes at hun viser til Arne Ronold MW som verdens fremste på feltet og den som har brukt mest tid og energi på å komme frem til en potensiell grunn og deretter en mulig løsning på problemet.

Per Mæleng publiserte samme år som Allen Meadows en artikkel om temaet oksidasjon i hvite burgundere fra årgang 1996. (De var altså like tidlig ute med å rope første varsko).

Hvorfor er ikke prisstigningen for hvite burgundere fra perioden 1995-2010 i annenhåndsmarkedet like stor som for røde burgundere fra samme periode? De unntak som finnes er også de produsenter som er kjent for å ikke være utsatt for prematur oksidasjon.

Det er pr dags dato ingen som har gått like systematisk til verks som Gilman og Cornwell i form av smaking og reell registrering. Jasper snakker bare om noen flasker som plutselig var bedre enn rett etter åpning. Det derfor er det vanskelig å vise til motbevisende teorier fra synsere som usystematisk har åpnet “mange” gode flasker hjemme.

Det er nå en gang slik at følgende universiteter og interesseorganisasjoner ikke ville brukt mye tid og/eller millioner av kroner på problemet hvis det ikke er et problem:
AWRI - Australian Wine Research Institute
Hochschule Geisenheim University
University of Bordeaux
University of Bourgogne
UCD - University of California Davis
OIV - Organisation Internationale de la Vigne et du Vin
BIVB - Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne
CIVB -Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux
WFA - The Winemakers' Federation of Australia

Terje Meling
Innlegg: 9
Registrert: ons sep 02, 2015 2:15 pm

Re: Igjen, Prematur Oksidasjon

Legg innav Terje Meling » man nov 23, 2015 3:14 pm

Det er ikke så mye nytt som fremkommer i artikkelen, det er sant. Jamie Goode har fremført de samme argumentene i en tidligere artikkel i WOFW. Men det er verdt å merke seg at mens forklaringene de første årene etter oppdagelsen var simple - kork, sulfitt - har litteraturen om temaet de siste årene utvidet seg til å diskutere mer komplekse årsakssammenhenger. Hadde svaret vært så enkelt at det kun handlet om én årsak, burde problemet ha blitt løst for lenge siden.

Et problem med premox som begrep, er dessuten at det har blitt en samlebetegnelse på vin som har utviklet seg avvikende. Det har blitt roten til alt ondt, men betegner minst tre ulike posisjoner ifølge min erfaring. Delvis er begrepet korrekt brukt, delvis er det brukt om viner med ATA-problemer, delvis er det brukt om viner som er intendert oksidative. ATA-viner kjennetegnes ved urene, kjemikalieaktige aromaer og en slapp og ufrisk munnfølelse, de intendert oksidative, selv om de har oksidative toner aromatisk, er intense, friske og energise i munn og har en høy aromatisk intensitet. Premox-vinene er derimot preget av brunt eplearoma, og i følge Dubourdieu et al., en curryaktig aroma, i tillegg til at de har mistet intensitet og friskhet i munnen.

Når det gjelder reversjon av oksidasjonsprodukter, er ikke det en umulighet, men det krever normalt at det er mikrober tilstede som kan metabolisere acetaldehyd med tilgang på oksygen. Slike mikrober kan finnes i vin sålenge vinen ikke har blitt sterilfiltrert og kan potensielt forklare at noen viner ser ut til å gjennomgå en slags gjenoppliving med lufting. Jeg tviler vel på at dette kommer til å skje med de fleste premox-vinene.


Gå tilbake til «Vindiskusjoner»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 4 gjester