Terroir, bare bullshit?

Alt om vin.

Moderatorer: Frank Herfjord, Stig Lindahn, Alexander Hojem

Alexander Hojem
Innlegg: 55
Registrert: tor mai 14, 2015 6:31 am

Terroir, bare bullshit?

Legg innav Alexander Hojem » man okt 12, 2015 7:09 pm

Terroir finnes, men er det kvalitet?

Både Hugh Johnson og Rupart Miller (http://www.thedrinksbusiness.com/2015/09/cross-regional-sourcing-key-to-grange-2011/) har skrevet om en av de mer anerkjente Australske rødviner; Penfolds Grange den siste tiden. Det er en vin som er satt sammen av druer som hentes fra et område større enn hele Frankrike. Uavhengig av dette har den en signatur og en gjennkjennbarhet som flere enkeltvinmarksviner bare kan drømme om.
Hvorfor er det en besettelse blant vinsamlere at en vin som kommer fra en liten, og gjerne unik monopole vinmark er et ideal? En kan argumentere med effekten av sjeldenhet, det gjelder enhver vare, er det et begrenset opplag så sier det seg selv at priser og ønske om å ha stiger raskt hvis vinen først fanger oppmerksomhet.

Det er ikke til å skjule at vinverden står ovenfor klimatiske utfordringer i form av et mer ekstremt værbilde. Er det ikke da naturlig å søke flere ben å stå på? For Penfolds handler det om å kompensere i varme år med druer fra de kjølige vinmarkene, og i kalde år fra de varme områdene. Vinmakerne i Bordeaux gjør mer av dette nå enn før, andrevinene er blitt et viktig verktøy for å sortere ut hva som er best og gjenspeiler eiendommens stil og preferanser best mulig, men det kan være de velger druer fra de to plotene som er lengst vekk fra hverandre på eiendommen, og kanskje med ulikt jordsmonn?

Hva er viktigst for deg? At vinen er best mulig, eller at den er så stedegen som mulig? Er terroir oppskrytt?
Kjenner du til andre viner som er en blend av et større område?

Brukeravatar
Stig Lindahn
Innlegg: 47
Registrert: fre mai 29, 2015 2:23 pm
Sted: Kolbotn

Re: Terroir, bare bullshit?

Legg innav Stig Lindahn » tir okt 13, 2015 8:31 am

Som viderekommen nybegynner med en gjennomsnitterlig årslønn har terroir foreløpig liten betydning annet enn interessen for fenomenet med enkeltmarksviner eller stedegne viner, mye fordi budsjettet ikke rekker til de dyre vinene hvor dette virkelig gjør seg gjeldende.

Terrioir slik jeg oppfatter det er ikke ensbetydende med at det ikke kan være en blend, om druene er hentet fra flere forskjellige vinmarker betyr vel bare en blend av terroir i så måte.

For egen del er det å finne de gode mat/vin kombinasjonene foreløpig viktigere enn hvilken plot druene er dyrket på ...

Kvalitet? Antageligvis
Oppskrytt? Kanskje litt
Bullshit? Neppe
Har lekt med en tube superlim i en time nå, klarer ikke å legge den fra meg!


Gå tilbake til «Vindiskusjoner»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest