Legg innav Tussius » ons aug 05, 2015 8:49 am
Fra folk jeg har lært meg å kjenne er smaksnotater viktigere for meg enn poeng. Faktisk har jeg et par ganger ignorert poeng helt og kjøpt vin basert utelukkende på smaksnotater (som inneholder en liten verbal vurdering) og vært meget fornøyd. Problemet er at poengene er så tydelige at de er vanskelige å ignorere. Det krever en stor grad av trygghet og selvkontroll å skulle kjøpe en vin med 86 poeng heller enn en med 90 poeng til relativt like priser.
Når det gjelder notater er jeg, som Stig, glad i Gunnar Skoglund sine og vil ellers nevne smaksnotatene, eller omtalene om du vil, i Noble Rot. Her fra en sak om viner fra California der Spurriers omtale ble notatet (etterpå fulgte tre stjerneratinger, en basert på Spurriers personlige smak, en de mente var mer generell eller objektiv og en basert på Noble Rots smak - de kunne spart seg for minst én av dem). Om Estate Cabernet Sauvignon 2011, Ridge: Spurrier: "Ridge is amazing and Paul Draper is in a class of his own. The wine is very Cabernet and very robust, with fruit that is marvellously sweet. This is a wine I adore because it ticks all the boxes -it's got energy but there are no edges."
Dette er en omtale som fungerer meget godt for meg, men kanskje ikke en som hadde fungert i teste av Vinmonopolets nyhetsslipp?
I en annen artikkel hadde magasinet serie viner de anbefalte under "How to drink like a king without breaking the bank". Her er et par eksempler på hvordan de skrev disse notatene:
Le Soua Rouge 2010: A blend of Carignan, Syrah and Grenache grown on poor granatic soil high in the foothills of the Pyrénées; full og herbs, red fruit and game, with seamlessly integrated tannins. Le Soula produce brillian terroir expressive wines year after year. (Jeg har smakt den hvite, og synes det er en strålende vin til prisen, men ikke den røde. Noe jeg har tenkt å gjøre noe med.)
Côte du Py Morgon 2013, DOmaine Jean Foillard: A subtle whiff of meat and forest floor provides balance to ripe juicy fruit. A pure and expressive wine with the structure and complexity to promise good development over the next five years. (En beskrivelse jeg er enig i, og som jeg kunne kjøpt vinen basert på. Det hjelper naturligvis også at jeg kjenner til druen og området på en måte som gjør at jeg vet hva jeg kan forvente)